ПРОБЛЕМА НАОЧНОСТІ ПРИ ВИВЧЕННІ ФІЗИЧНИХ ТЕОРІЙ У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Терещук, Сергій (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2025)
Стаття присвячена проблемі наочності у методиці навчання фізики, яка виникла у зв’язку із розвитком фізичної науки та пов’язана з високим рівнем абстракції наукових понять, що вивчаються у курсі фізики 11 класу. Викладено результати дослідження, в якому показано, що вказана проблема розв’язується в межах гіпотетико-дедуктивної моделі вивчення квантової фізики та теорії відносності. Розв’язання проблеми наочності можливе, якщо змістити акценти у навчанні з демонстрації наочностей об’єктів мікросвіту та відповідних явищ на дослідження учнями цих об’єктів з використанням індуктивних та дедуктивних процедур із широким залученням концепції критичного раціоналізму