ВПЛИВ СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ НА РОЗВИТОК ОСВІТНІХ ТА ВИХОВНИХ ІНСТИТУЦІЙ У КРАКОВІ (ДРУГА ПОЛОВИНА ХІХ – ПОЧАТОК ХХ СТ.) - Яхнич, Марина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2025)
У статті проаналізовано вплив соціально-політичних перетворень на функціонування освітніх та виховних інституцій у Кракові у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Досліджено соціально-економічні та суспільні фактори, що визначали розвиток системи освіти й опіки над дітьми, зокрема роль державних, громадських та приватних ініціатив у забезпеченні навчання та виховання дітей з найбідніших верств населення. Особлива увага приділена проблемам соціального сирітства, умовам навчання, доступності освіти та викликам, пов’язаним із змінами у структурі сім’ї. Висвітлено еволюцію виховних підходів та адаптацію освітніх закладів до нових соціальних реалій.