АДАПТАЦІЯ ДИСЦИПЛІНИ «ПСИХОЛОГІЯ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ» ДЛЯ СТУДЕНТІВ З ООП В ІНКЛЮЗИВНОМУ ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Кущенко, Ірина; Палій, Алла (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2025)
У статті розглянуто адаптацію дисципліни «Психологія залежностей» для студентів з особливими освітніми потребами (ООП) в інклюзивному середовищі Університету «Україна». На основі аналізу нормативної бази, освітніх програм і результатів анкетування студентів різних нозологій визначено бар’єри доступності та шляхи їх подолання. Запропоновано адаптовану модель навчання, що охоплює змістову, методичну, організаційну й психологічну складові, передбачає мультимодальність, диференційоване оцінювання та тьюторський супровід. Доведено її ефективність для підвищення мотивації та успішності студентів з ООП.