ПРОФЕСІЙНА МОБІЛЬНІСТЬ МАЙБУТНЬОГО ВИКЛАДАЧА В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ОСВІТИ - Сергійчук, Олена (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2026)
Метою статті є формування професійної мобільності майбутніх педагогів у контексті цифровізації освіти, обґрунтування її складових, що допомагають майбутнім викладачам адаптуватись до викликів сучасності. Розглянуто цифрову трансформацію вищої освіти, як системний процес впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, цифрових інструментів та платформ в освітній, управлінській та науковій діяльності. Під професійною мобільністю ми розуміємо здатність швидко адаптуватися, опановувати нові знання і навички, а також проявляти креативність – усе це допомагає майбутнім викладачам успішно працювати в умовах цифрового навчання. У статті розглядаються можливість проходження тренінгів та програм, які сприяють розвитку професійної мобільності, що вчать працювати з цифровими інструментами, впроваджувати інноваційні технології в освіту та користуватись онлайн-платформами. Вважаємо, що для якісної освіти в цифрову епоху майбутнім викладачам необхідно розвивати цифрову грамотність, уміння швидко адаптуватися до змін і творчо підходити до вирішення навчальних завдань. З цією метою проаналізовано педагогічні дослідження, які дають можливість порівнювати різні підходи щодо цифрової трансформації, які впливають на професійну мобільність в освіті.