ФОРМУВАННЯ ЦІЛЕЙ НАВЧАННЯ МАЙБУТНІХ КУЛІНАРІВ ЗАСОБАМИ ЕТНОКУЛЬТУРНИХ ТРАДИЦІЙ

Автор(и)

  • Людмила Лисак

DOI:

https://doi.org/10.31499/2307-4906.1.2015.196283

Ключові слова:

Цілі навчання, уміння і професійно важливі якості, кулінар, знання, навички, технології, етнокультурні кулінарні традиції, learning objectives, skills and professionally important qualities, cook, knowledge, skills, technology, ethno-cultural culinary traditions.

Анотація

У зв’язку із швидким розвитком харчової галузі України, спостеріганням інтересу до історії та традицій нашого народу з боку іноземців, виникає потреба у підготовці таких вітчизняних кулінарів, які б у своїй професійній діяльності були б здатні задовольнити гастрономічні потреби представників різних етнокультурних традицій. У статті розглянуто вимоги, які висуваються до кулінара відповідно до вимог сучасної харчової промисловості. Визначено цілі навчання майбутніх кулінарів у вигляді переліку знань, умінь і професійно важливих якостей, що формуються засобами етнокультурних кулінарних традицій, необхідних майбутньому фахівцю для виконання професійних обов’язків.

В связи с быстрым развитием пищевой отрасли Украины, повышением интереса к истории и традициям нашего народа со стороны иностранцев, возникает потребность в подготовке таких отечественных кулинаров, которые бы в своей профессиональной деятельности были бы способны удовлетворить гастрономические потребности представителей различных этнокультурных традиций. В статье рассмотрены требования, выдвигаемые к кулинарам в соответствии с требованиями современной пищевой промышленности. Определены цели обучения будущих кулинаров в виде перечня знаний, умений и профессионально важных качеств, формируемых средствами этнокультурных кулинарных традиций, необходимых будущему специалисту для выполнения профессиональных обязанностей.

Due to the rapid development of the food industry of Ukraine, Wake interest in the history and traditions of our people from foreigners, there is a need in the preparation of such domestic chefs who would in their professional work would be able to satisfy the gastronomic needs of members of different ethnic and cultural traditions. The article describes the requirements that are put forward to cook in accordance with the requirements of the modern food industry. Defined learning objectives of future cooks in the form of a list of knowledge, skills and professionally important qualities, which is formed by means of ethno-cultural culinary traditions, are important for future specialists for the performance of professional duties.

Посилання

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Вип. 1: Професії працівників, які є загальними для всіх видів економічної діяльності. Розд. 1: Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців, які є загальними для всіх видів економічної діяльності. – К. : [б. в]., 2001. – 213 с.

Загальна технологія харчової промисловості у прикладах і задачах: підруч. / Л. Л. Товажнянський, С. І. Бухкало, П. О. Капустенко [та ін.]. – К. : Центр учбової літератури, 2011. – 832 с.

Енциклопедія освіти / АПН України; гол. ред. В. Г. Кремень. – К. : Юрінком Інтер, 2008. – 1040 с.

Методика професійного навчання: навч. посіб. для студентів вищ. навч. закл. інж.-пед. спец. для традиційної та дистанційної форм навчання / О. Е. Коваленко, Н. О. Брюханова, Н. В. Корольова, Є. В. Шматков. – Х. : Контраст, 2008. – 488 с.

Морозова Л. Л. Кадры современных предприятий пищевой промышленности. Должностные инструкции служащих, квалификационные характеристики робочих. Кн. 2: Молочное, маслодельное, сыродельное производство: практическое рук. / Л. Л. Морозова. – СПб. : Актив, 2002. 480 с.

Педагогика. Большая современная энциклопедия. / Сост. Е. С. Рапацевич. – Минск : Современное слово, 2005. – 720 с.

Плахотін В. Я. Теоретичні основи технологій харчових виробництв: навч. посіб. / В. Я. Плахотін, І. С. Тюрікова, Г. П. Хомич. – К. : Центр навч. л-ри, 2006. – 640 с.

Технология пищевых продуктов: учеб. / под ред. д-ра техн. наук, проф. А. И. Украинца. – К. : Аскания, 2008. – 736 с.

Технологии пищевых производств / А. П. Нечаев, И. С. Шуб, О. М. Аношина [и др.]; под ред. А. П. Нечаева. – М. : КолосС, 2005. – 768 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Лисак, Л. (2020). ФОРМУВАННЯ ЦІЛЕЙ НАВЧАННЯ МАЙБУТНІХ КУЛІНАРІВ ЗАСОБАМИ ЕТНОКУЛЬТУРНИХ ТРАДИЦІЙ. Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, (1). https://doi.org/10.31499/2307-4906.1.2015.196283

Номер

Розділ

Статті