НАВЧАННЯ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ В ОДНОМУ ІЗ ЗАКАРПАТСЬКИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ПОГЛЯДИ СТУДЕНТІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31499/2307-4906.3.2022.265919

Анотація

Минуло більше двох років, як COVID кардинально змінив наше життя. У зв’язку з цією ситуацією освітянам в усьому світі довелося зіткнутися з труднощами. Виникла потреба в ознайомленні з новими поняттями та засвоєнням методів і форм роботи в умовах дистанційного навчання, а потім ‒ в умовах гібридного навчання. Наголошено на тому, що освітяни швидко розвивали свої цифрові навички, довелося з рекордною швидкістю навчитися користуватися різноманітними програмами. Терміни Google Classroom, Meet, Zoom, Messenger тощо стали частиною нашого повсякденного мововживання.
Подано визначення понять, пов’язаних із дистанційною освітою, наголошено на перевагах і недоліках онлайн- та гібридної освіти, вказано на відмінностях між онлайн- й аудиторним навчанням. Представлено результати досліджень, проведених по закінченню першої хвилі пандемії, а також подано висновки. Проаналізовано відповіді щодо цих форм навчання онлайн-анкет студентів (n=95) (англійської, угорської, української філології) одного із закладів вищої освіти на Закарпатті, зосереджено увагу на відмінностях у процесі опанування мов студентами під час очного та дистанційного навчання. Отримано відповіді на запитання, спрямовані на ставлення студентів до дистанційної освіти, як вони долали труднощі, як справлялися з викликами. Констатовано, що більшість студентів переконані у власному професійному розвитку під час онлайн-навчання під час карантину. Результати підтверджують, що дистанційна освіта має як позитивний, так і негативний вплив на процес навчання. Виявлено, що студенти-інтроверти можуть стати переможцями онлайн-освіти і, за потреби, можуть продовжити навчання в цифровому форматі в майбутньому.

Ключові слова: COVID-19; періоди карантину; навчання під час карантину; дистанційне навчання (ДН); екстрене дистанційне навчання (ЕДН); вища освіта; студентські погляди на ДН; ставлення студентів до ДН; Закарпаття.

Біографії авторів

Ілона Густі, Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ.

Доктор філософії, доцент кафедри філології.

Ілона Лехнер, Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ.

Доктор філософії, доцент кафедри філології.

Єлизавета Барань, Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ.

Доктор філософії, доцент кафедри філології.

Марта Фабіян, Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ.

Cтарший викладач кафедри філології.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-22

Як цитувати

Густі, І., Лехнер, І., Барань, Є., & Фабіян, М. (2022). НАВЧАННЯ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ В ОДНОМУ ІЗ ЗАКАРПАТСЬКИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ПОГЛЯДИ СТУДЕНТІВ. Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, (3), 70–80. https://doi.org/10.31499/2307-4906.3.2022.265919

Номер

Розділ

Статті