СТАНОВЛЕННЯ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ В КАНАДІ

Автор(и)

  • Віта Безлюдна Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини., Україна https://orcid.org/0000-0002-4333-9026

DOI:

https://doi.org/10.31499/2307-4906.4.2022.270601

Анотація

У статті проведено ретроспективний аналіз становлення початкової освіти в Канаді, що допомогло автору статті оцінити всі досягнення в галузі педагогічної освіти та системі професійної підготовки вчителів, які зробила Канада упродовж тривалого періоду її становлення. З’ясовано, що кардинальні зміни у канадській системі підготовки учителів відбулися в на початку ХХ ст., коли розпочався етап розвитку канадської педагогічної освіти і професії вчителя, пов’язаний зі стрімким зростанням попиту на шкільну освіту, а також ґрунтовну педагогічну підготовку вчителів. Виявлено, що у 80-х рр. ХХ ст. активно вивчався досвід розвитку вищої педагогічної освіти зарубіжних країн з метою впровадження його позитивних сторін у канадській системі вищої освіти, що позитивно позначилося на якості педагогічної підготовки канадських учителів.
Було встановлено, що сьогодні в Канаді існує державна система освіти, яка забезпечується, фінансується та адмініструється федеральними, провінційними та місцевими органами влади. Аналіз практики початкової школи в Канаді показав, що навчальна програма початкової школи у різних провінціях відрізняється одна від іншої. Однак, загальноприйнятим для всіх провінцій є те, що в початковій школі учні мають одного вчителя (класного керівника), який викладає протягом п’яти-восьми років основні предмети. Типовий розклад включає заняття з читання, письма, математики, історії, географії, мистецтва, музики, науки та фізкультури. У деяких школах французька також є обов’язковим предметом. Інші іноземні мови зазвичай не вивчаються в початковій школі. На основі ретроспективного аналізу з’ясовано, що становлення початкової освіти в Канаді утверджувалося на давніх багатонаціональних та історичних традиціях і залежало, як від державної політики в галузі освіти, так і від специфіки освітнього процесу в окремо взятій провінції та закладі вищої освіти.

Ключові слова: початкова освіта; початкова школа; педагогічна освіта; підготовка вчителя; Канада; становлення; канадський досвід.

Біографія автора

Віта Безлюдна, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини.

Доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри іноземних мов.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-13

Як цитувати

Безлюдна, В. (2023). СТАНОВЛЕННЯ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ В КАНАДІ. Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, (4), 153–159. https://doi.org/10.31499/2307-4906.4.2022.270601

Номер

Розділ

Статті