ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ЦИФРОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ НА УРОКАХ ІНФОРМАТИКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31499/2307-4906.1.2023.276928

Анотація

У статті представлено теоретичне обґрунтування педагогічних умов формування інформаційно-цифрової компетентності в молодших школярів на уроках інформатики. Метою формування інформаційно-цифрової компетентності учнів початкових класів є розвиток здатності школярів орієнтуватися в інформаційних потоках, визначати в них головне і необхідне, усвідомлювати потребу в достовірній інформації, вміння формулювати питання, визначати джерела інформації й використовувати успішні стратегії її пошуку, вміння самостійно шукати, отримувати, систематизувати, аналізувати та відбирати необхідну для вирішення навчальних завдань інформацію, а також творчо опрацьовувати, зберігати та передавати її; вміння використовувати програмні засоби, орієнтовані на вирішення завдань у різних сферах діяльності. В процесі дослідження виявлено та систематизовано певні педагогічні умови, яких необхідно дотримуватись для ефективного формування інформаційно-цифрової компетентності в молодших школярів, а саме: поетапність формування інформаційно-цифрової компетентності; систематична цифровізація процесу навчання інформатики; належне мотиваційне забезпечення освітнього процесу. Все це здійснюється в умовах інформаційного середовища яке, повністю розкриває зміст переданої навчальної інформації, закладає уявлення про основні способи діяльності, пов’язаних із засвоєнням форм і прийомів роботи з різноманітною інформацією, що сприяє формуванню інформаційної культури школяра підвищенню інтересу до способів раціонального набування і опрацювання інформації та розвитку умінь загально-навчального характеру.

Ключові слова: педагогічні умови; інформаційно-цифрова компетентність; молодші школярі; інформатика; інформаційні технології; освітня діяльність; інформація; інформаційна культура; комп’ютер.

Біографії авторів

Олексій Муковіз, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини.

Доктор педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри теорії початкового навчання.

Людмила Красюк, Університет Григорія Сковороди в Переяславі.

Kандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки, теорії та методики початкової освіти.

Ростислав Моцик, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка.

Kандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри комп’ютерних наук.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-30

Як цитувати

Муковіз, О., Красюк, Л., & Моцик, Р. (2023). ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ЦИФРОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ НА УРОКАХ ІНФОРМАТИКИ. Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, (1), 17–26. https://doi.org/10.31499/2307-4906.1.2023.276928

Номер

Розділ

Статті