ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ МУЗИЧНОГО СЛУХУ В ПРОЦЕСІ ОРКЕСТРОВОЇ ПІДГОТОВКИ МУЗИКАНТА-ДУХОВИКА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31499/2307-4906.1.2023.276938

Анотація

У статті представлено й охарактеризовано найважливіші компоненти розвитку музичного слуху музикантів-духовиків у процесі їх оркестрової підготовки.
Високопрофесійна підготовка розвитку музичного слуху у виконавців-духовиків у закладах вищої освіти мистецького спрямування буде ефективною і цілеспрямованою за умови дотримання безперервного і ретельного слухового самоконтролю музиканта, що в кінцевому результаті допоможе виконавцю координувати і направляти роботу всього виконавського апарату в цілому.
Професійне оволодіння музичним слухом є ключовим елементом музичного сприйняття музикантом-духовиком образного та емоційного мислення, що синтезується на основі сприйняття музичної мови, а відтак стає основним підґрунтям для розкриття виконавцем композиторського задуму та втілення і передачі музичного образу, наповненого найрізноманітнішим художнім змістом.

Ключові слова: слух; музиканти-духовики; оркестрова підготовка; заклади вищої освіти; виконавська діяльність; компетентність; компоненти.

Біографії авторів

Олег Палаженко, Рівненський державний гуманітарний університет.

Kандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри духових та ударних інструментів Інституту мистецтв.

Сергій Виткалов, Рівненський державний гуманітарний університет.

Доктор культурології, професор, професор кафедри івент-індустрій, культурології та музеєзнавства.

Степан Цюлюпа, Рівненський державний гуманітарний університет.

Заслужений діяч мистецтв України, кандидат педагогічних наук, професор, завідувач кафедри духових та ударних інструментів Інституту мистецтв.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-30

Як цитувати

Палаженко, О., Виткалов, С., & Цюлюпа, С. (2023). ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ МУЗИЧНОГО СЛУХУ В ПРОЦЕСІ ОРКЕСТРОВОЇ ПІДГОТОВКИ МУЗИКАНТА-ДУХОВИКА. Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, (1), 63–71. https://doi.org/10.31499/2307-4906.1.2023.276938

Номер

Розділ

Статті