ОСОБЛИВОСТІ ВИВЧЕННЯ ІСТОРІЇ ВІЙН У ШКОЛАХ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ

Автор(и)

  • Петро Горохівський Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини., Україна https://orcid.org/0000-0002-6905-0116

DOI:

https://doi.org/10.31499/2307-4906.2.2023.282441

Анотація

У статті з’ясовано, що освіта в Російській Федерації є одним із потужних інструментів пропаганди поряд із релігією та медіасферою, націленим на виховання громадян РФ, формування у них почуття патріотизму, любові до батьківщини, поваги до свого народу, вірності своїй країні, гордості за свою батьківщину, за героїзм предків, повага до державної символіки.
Матеріал про війни є присутнім у навчальних підручниках і посібниках. Власне він володіє інформаційним і розвивальним потенціалом, а також широко використовується у військово-патріотичному вихованні дітей та у пропагандистських цілях.
Охарактеризовано зміст підручників історії РФ, які є основним джерелом ідеологічно ангажованої інформації. За допомогою підручників історії і навчально-методичної літератури активно вчителі історії впроваджують необхідні наративи, які оправдовують агресивну зовнішню політику РФ і виховують «ідеологічно правильну» молодь, яка має продовжити агресивний курс розвитку їхньої країни.
Визначено форми та методи впливу на учнів на традиційних і нестандартних уроках, з використанням активних та інтерактивних методів. Показано можливості уроків-диспутів, використання педагогічних технологій (модульної, проєктної, ігрової та ін.)

Ключові слова: історична освіта; історія Росії; історія Великої Вітчизняної війни; підручник; учитель історії; військово-патріотичне виховання; наративи; методи; прийоми і засоби навчання історії.

Біографія автора

Петро Горохівський, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини.

Kандидат педагогічних наук, доцент кафедри всесвітньої історії та методик навчання.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-27

Як цитувати

Горохівський, П. (2023). ОСОБЛИВОСТІ ВИВЧЕННЯ ІСТОРІЇ ВІЙН У ШКОЛАХ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ. Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, (2), 6–16. https://doi.org/10.31499/2307-4906.2.2023.282441

Номер

Розділ

Статті