МІЖДИСЦИПЛІНАРНІ ВИТОКИ КАТЕГОРІЇ ЕСТЕТИЧНОГО СМАКУ ТА ЇЇ РОЛЬ У МИСТЕЦЬКО-ОСВІТНІЙ ПРАКТИЦІ

Автор(и)

  • Ірина Пацалюк

DOI:

https://doi.org/10.31499/2307-4906.2.2016.196118

Ключові слова:

Естетичний смак, соціально-історична категорія, культурологічна категорія, особистісна категорія, aesthetic taste, socio-historical category, cultural category, personal category.

Анотація

У статті розкрито сучасні підходи до трактування сутності поняття «естетичний смак» як соціально-історичної, культурологічної та особистісної категорії. Як соціально-історичне явище естетичний смак є відображенням суспільної практики. Основою трактування сутності естетичного смаку як культурологічної категорії є прагнення пов’язати це поняття з процесами художньої творчості. Як особистісна категорія, естетичний смак залежить від зовнішніх і внутрішніх чинників та є фактором ціннісних орієнтирів особистості.

В статье раскрыты современные подходы к трактовке сущности понятия «эстетический вкус» как социально-исторической, культурологической и личностной категории. Как социально-историческое явление категория эстетического вкуса есть отражением общественной практики. Основой трактовки сущности эстетического вкуса как культурологической категории есть стремление связать это понятие с процессами художественного творчества. Как личностная категория, эстетический вкус зависит от внешних и внутренних факторов и является фактором ценностных ориентиров личности.

This article explains the modern approaches to the interpretation of the essence of the concept of «aesthetic taste» as a socio-historical, cultural and personal categories. Nowadays, the aesthetic taste is an important spiritual manifestation of a person, his relation to reality, opportunities to establish spiritual and practical relationship with society’s material and spiritual values. The interpretation of the nature of aesthetic taste as a socio-historical category is based on interrelation of social practice – aesthetic taste is a reflection of social practice. The basis of the interpretation of the essence of aesthetic taste as a cultural category is the desire to link this concept with the processes of artistic creation as its reflection in the life and art is creative work. As a personal category, aesthetic taste plays an important role at all age stages, especially at school age, and depends on external and internal factors, because the aesthetic taste determines personality’s value orientations, specifies the evaluation criteria of beauty, uncovers the potential and abilities in creative learning of beautiful in art.

Посилання

БлудоваЮ. Генезис педагогічних ідей формування поняття «естетичний смак» у філософській та психолого-педагогічній літературі / Ю. Блудова // Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. – Умань : ПП Жовтий, 2015. – Ч. 1. – С. 38–44.

Бутенко В. Г. Педагогіка краси як теоретико-методична основа естетичної освіти та виховання молоді / В. Г. Бутенко // Педагогічна і психологічна науки в Україні : збірник наукових праць до 15-річчя АПН України у 5 томах. – К. : Педагогічна думка, 2007. – Т. 1. – С. 267–277.

Гончаренко Л. П. Розвиток естетичних смаків майбутніх учителів засобами сучасної інструментальної музики: автореф. дис. на здобуття наукового ступеня канд. пед. наук, спец. : 13.00.07 – Теорія та методика виховання / Л. П. Гончаренко. – Кривий Ріг, 2002. – 20 с.

Гончаренко С. У. Український педагогічний словник / С. У. Гончаренко. – К. : Либідь, 1997. – 374 с.

Ігнатович О. Г. Формування художньо-естетичного смаку підлітків у процесі літературно-творчої діяльності: автореф. дис. на здобуття наукового ступеня канд. пед. наук, спец. : 13.00.07 – Теорія та методика виховання / О. Г. Ігнатович. – Луганськ, 2000. – 24 с.

Кремень В. Г. Якісна освіта і нові вимоги часу / В. Г. Кремень // Педагогічна і психологічна науки в Україні. – К. : Педагогічна думка, 2007. – Т.1. – С. 11–24.

Пацалюк І. І. Теоретичні засади формування естетичних смаків молодших школярів у процесі вивчення образотворчого мистецтва : Методичний посібник / І. І. Пацалюк. – Тернопіль : Вид-во ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2008. – 92 с.

Педагогічний словник / [За ред. М. Д. Ярмаченка]. – К. : Педагогічна думка, 2001. – 412 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Пацалюк, І. (2020). МІЖДИСЦИПЛІНАРНІ ВИТОКИ КАТЕГОРІЇ ЕСТЕТИЧНОГО СМАКУ ТА ЇЇ РОЛЬ У МИСТЕЦЬКО-ОСВІТНІЙ ПРАКТИЦІ. Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, (2), 264–271. https://doi.org/10.31499/2307-4906.2.2016.196118

Номер

Розділ

Статті