ПОЛІКУЛЬТУРНІСТЬ ЯК КУЛЬТУРНО-МОВНЕ ЯВИЩЕ БРИТАНСЬКОГО СОЦІУМУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31499/2307-4906.2.2020.216671

Ключові слова:

полікультурність, соціальний та загальноцивілізаційний феномен, глобалізація, культурно-мовне явище, культурне громадянство, етнічний аспект, етнотрансформація, британський соціум.

Анотація

У статті закцентовано на аналізі полікультурності як багатоаспектному соціальному та культурному феномені, який активно розвивається в умовах євроінтеграції та глобалізації та впливає на розвиток полікультурного суспільства. Метою передбачено узагальнення специфіки становлення полікультурності як культурно-мовного явища, а також висвітлення низки питань, пов’язаних із феноменологією деяких реакцій та інтерпретацій, які викликає це явище в сучасному британському соціумі. Під час дослідження було застосовано загальнонаукові методи: аналіз (історіографічний, порівняльний, ретроспективний), синтез, абстрагування, узагальнення, систематизація.
Полікультурність, що формується в умовах глобалізації в британському суспільстві, проявляється через етнічний аспект (етнокультурну та мовну приналежність). Це багатоаспектний процес, що впливає на відносини між реаліями й етносами, традиційні й сучасні цінності, різні культурні орієнтації, стилі життя й смаки. Полікультурність як соціальний та загальноцивілізаційний феномен характеризується: у духовній сфері – релігійною мозаїчністю поза територіальною приналежністю; в етнічній сфері – космополітизмом і розмаїттям поза територіальною приналежністю; в економічній сфері – споживанням трафаретної і репродуктивної продукції; в інформаційно-комунікативній сфері – глобальним поширенням уявлень та інформації. Зроблено висновок, що полікультурність як багатоаспектна змістова структура характеризується складною феноменологією становлення і розвитку та знаходить свій прояв у найрізноманітних сферах життя британського суспільства, що передбачає вивчення цього явища в нерозривній єдності з головними культурними цінностями британців.

Біографія автора

Iryna Biletska, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини.

Доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри теорії та практики іноземних мов.

Посилання

Melnyk, V. V. (2013). Stanovlennia i rozvytok polikulturnoho suspilstva v umovakh yevrointehratsii. Humanistychnyi visnyk ZDIA, 54, 69–81 [in Ukrainian].

Sarkisyants, M. (2003). Angliiskie korni nemetskogo fashizma. Ot brinanskoi k avstrobavarskoi “rase gospod”. SPb.: Akademicheskii proekt, 400 [in Russian].

Semenenko, I. S. (2008). Musulmane v ES i v Rossii. Vestnik Evropy, 22. URL: http://magazines. mss.ru/vestnik72008/22/mu7.html [in Russian].

Cannadine, D. (2001). Ornamentalism: how the British saw their empire. Oxford; New York: Oxford University Press [in English].

Fish, S. E. (1998). Boutique Multiculturalism. Multiculturalism and American democracy . Lawrence (Kan.) [in English].

Huttenback, R. A. (1976). Racism and Empire: white settlers and colored immigrants in the British self-governing colonies, 1830‒1910. Ithaca: Cornell University Press [in English].

Kymlicka, W. (1995). Multicultural citizenship: a liberal theory of minority rights. Oxford: Clarendon Press; New York: Oxford University Press [in English].

New Webster’s dictionary of the English language (1975). Chicago: Consolidated Book Publ. [in English].

Parekh, B. С. (2000). Rethinking multiculturalism: cultural diversity and political theory. Basingstoke: Macmillan [in English].

Powell, E. (1998). The UK and immigration. The Salisbury Review, 12, 40–43 [in English].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-29

Як цитувати

Biletska, I. (2020). ПОЛІКУЛЬТУРНІСТЬ ЯК КУЛЬТУРНО-МОВНЕ ЯВИЩЕ БРИТАНСЬКОГО СОЦІУМУ. Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, (2), 162–169. https://doi.org/10.31499/2307-4906.2.2020.216671

Номер

Розділ

Статті