МІЖДИСЦИПЛІНАРНА ІНТЕГРАЦІЯ У ПРОЦЕСІ ВИКЛАДАННЯ ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31499/2307-4906.1.2024.302202

Ключові слова:

інтеграція; міждисциплінарна інтеграція; інтегративне навчання; освітній процес; процес викладання; заклади вищої освіти; підходи; формування особистості.

Анотація

У статті висвітлено результати дослідження з вивчення проблеми актуальності міждисциплінарної інтеграції у процесі викладання гуманітарних дисциплін в закладах вищої освіти. Міждисциплінарна інтеграція виступає потужним засобом для реалізації стратегічної мети професійно орієнтованої підготовки – формування особистості як сучасного професіонала. Засвідчено ефективність зазначеного підходу.
Дефіновано ключові складники інтегративного підходу до навчання майбутніх фахівців, а саме: дидактично-методичний, результативно-діяльнісний, змістовний. Окреслено принципи вказаного підходу та визначено шляхи його практичної реалізації. Констатовано взаємозвʼязок між базовими і прикладними знаннями, а також сформудьовано критерії для вибору оптимального співвідношення між спеціальними та гуманітарними дисциплінами.

Біографії авторів

Ірина Марчук, Національний університет «Одеська юридична академія».

Kандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри іноземних мов.

Наталія Нагорна, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова.

Kандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри педагогічної освіти та соціальної реабілітації факультету психології та соціальної роботи.

Наталія Іванова, Національний університет «Одеська юридична академія».

Kандидат філологічних наук, доцент, доцент кафедри іноземних мов.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-27

Як цитувати

Марчук, І., Нагорна, Н., & Іванова, Н. (2024). МІЖДИСЦИПЛІНАРНА ІНТЕГРАЦІЯ У ПРОЦЕСІ ВИКЛАДАННЯ ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ. Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, (1), 81–91. https://doi.org/10.31499/2307-4906.1.2024.302202

Номер

Розділ

Статті